Son Dakika Haberler

Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı

Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı
Okunma : 32 views Yorum Yap

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre başkanlığında yasama ve denetim göreviyle toplanan Meclisi Genel Kurulu’nda Annan Planı Referandum süreci ve Kıbrıs sorunu da gündeme geldi.

Toplantıda CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, 62’nci madde tahtında söz alarak,

24 Nisan referandumlarına giden sürecin önemli olduğunu, son günlerde okuduğu bazı açıklamalar nedeniyle şaşırdığını söyledi.

Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türklerin azınlık statüsünde görülemeyeceğinin en önemli hukuksal dayanağının Annan Planı Referandumu olduğunu dile getirdi.

Erhürman, Kıbrıs Türk halkının yüzde 65’lik “evet” iradesiyle üzerindeki izolasyonların meşru gerekçesinin kalmadığının kaydedildiğini ifade etti.

Federasyonun tek gerçekçi çözüm modeli olduğunu söylemelerinin bilgiye dayanan bir tespit olduğunu belirten Erhürman, Hristodulis konusunda yapılan açıklamaların çok ötesini söylediklerini hatırlattı.

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ise yerinden söz alarak, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, adanın yönetimini ve zenginliğini Kıbrıslı Türklerle paylaşmaya hazır olmadığını söyledi.

Hasipoğlu, AKPA Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız kısıtlamaların kalkması gerektiği hakkındaki sorusuna Hristodulidis’in, “Ne münasebet. Maronitlere, Ermenilere verdiğimiz pasaportu Kıbrıslı Türklere de veriyoruz. Ne kısıtlaması” diyerek, yanıt verdiğini de anımsattı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Genel Kurul’da söz alarak, Erhürman’a yanıt verdi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorununun bir statü meselesi olduğunu vurguladı. Bakan Ertuğruloğlu, “Statüler eşitlenmediği sürece hayal kurmaya devam edebilirsiniz” dedi.

“Bize en büyük kötülüğü yapmış AB’ye, BM’ye güvenmiyoruz” diyen Ertuğruloğlu, “BM nezdindeki statümüz nedir?” diye sordu.

“Evet, tanınma sıkıntımız var. Sebebi sizlerin güven duyduğu BM Güvenlik Konseyi’dir, AB’dir” diyen Ertuğruloğlu, “Bize haksızlık yapanlara güven duyarak, Kıbrıs politikası oluşturamayız. Biz kendimize ve anavatanımıza güveniyoruz” dedi.

Ertuğruloğlu, “Dünyaya çözümcü olunduğunu ispatlama” gibi bir vizyonun Kıbrıs Türk halkının faydasına olmadığını söyledi.

Rum tarafının, “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak onaylanmasını eleştiren Ertuğruloğlu, “Benim statüm onunla eşitlendirilmediği sürece müzakerenin ne anlam var”? diye sordu.

Meclis’te Kıbrıs sorunu tartışıldı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)